Portal dla nauczycieli
i dla tych, którzy dopiero zamierzają nauczycielami zostać

LUBELLA INSPIRUJE I EDUKUJE

Wy­star­to­wa­ła dru­ga edy­cja pro­gra­mu edu­ka­cyj­ne­go „Lu­bel­la in­spi­ru­je i edu­ku­je”, de­dy­ko­wa­ne­go gim­na­zja­li­stom z ca­łej Pol­ski. Uczest­ni­cy po­zna­ją za­sa­dy pra­wi­dło­we­go od­ży­wia­nia i kom­po­no­wa­nia po­sił­ków oraz prze­ko­na­ją się, dla­cze­go w ich die­cie nie mo­że za­brak­nąć pro­duk­tów zbo­żo­wych. Bę­dą też mo­gli wziąć udział w kon­kur­sie i wy­grać atrak­cyj­ne na­gro­dy – uni­kal­ne warsz­ta­ty z po­pu­lar­nym sze­fem kuch­ni oraz fo­to­gra­fem, spe­cja­li­zu­ją­cym się w te­ma­ty­ce ku­li­nar­nej. Po­nad­to, każ­da ze zwy­cię­skich szkół otrzy­ma bon fi­nan­so­wy o war­to­ści 1500 zł.

PRODUKTY ZBOŻOWE PODSTAWĄ ZBILANSOWANEJ DIETY

Pra­wi­dło­we od­ży­wia­nie jest nie­zwy­kle waż­ne dla na­sze­go zdro­wia i do­bre­go sa­mo­po­czu­cia. Dla pra­wi­dło­we­go roz­wo­ju mło­de­go or­ga­ni­zmu ko­niecz­na jest zróż­ni­co­wa­na, od­po­wied­nio zbi­lan­so­wa­na die­ta, któ­ra do­star­czy ener­gii do przy­swa­ja­nia wie­dzy, ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej, re­ali­zo­wa­nia pa­sji, czy spo­tkań z przy­ja­ciół­mi. Bar­dzo waż­nym ele­men­tem pi­ra­mi­dy ży­wie­nio­wej oprócz wa­rzyw i owo­ców oraz ak­tyw­no­ści fi­zycz­nej, są pro­duk­ty zbo­żo­we. Pro­gram „Lu­bel­la in­spi­ru­je i edu­ku­je” po­mo­że gim­na­zja­li­stom zro­zu­mieć, dla­cze­go ma­ją one tak istot­ne zna­cze­nie w co­dzien­nej die­cie, a tak­że pod­po­wie, jak kom­po­no­wać cie­ka­we po­sił­ki ba­zu­ją­ce na pro­duk­tach zbo­żo­wych. Po­nad­to, ucznio­wie zdo­bę­dą kom­plek­so­wą wie­dzę na te­mat pra­wi­dło­wych na­wy­ków ży­wie­nio­wych, zwe­ry­fi­ku­ją ja­kich skład­ni­ków po­trze­bu­je ich or­ga­nizm oraz jak po­wi­nien wy­glą­dać od­po­wied­nio skom­po­no­wa­ny po­si­łek, któ­ry do­star­czy im war­to­ścio­wych skład­ni­ków, wspie­ra­ją­cych pra­wi­dło­wy roz­wój.

Do pro­gra­mu mo­że zgło­sić się każ­dy na­uczy­ciel gim­na­zjal­ny. Wy­star­czy wy­peł­nić for­mu­larz zgło­sze­nio­wy, do­stęp­ny na stro­nie in­ter­ne­to­wej: www.lu­bel­la.edu.pl.

Cel ak­cji „Lu­bel­la in­spi­ru­je i edu­ku­je” spo­tkał się z uzna­niem pre­sti­żo­wych in­sty­tu­cji. Zo­sta­ła ona ob­ję­ta pa­tro­na­tem ku­ra­to­riów oświa­ty, Ko­ła Nau­ko­we­go Die­te­ty­ków Uni­wer­sy­te­tu Ja­giel­loń­skie­go oraz Wy­dzia­łu Nauk o Żyw­no­ści i Bio­tech­no­lo­gii Uni­wer­sy­te­tu Przy­rod­ni­cze­go w Lu­bli­nie. 

NAUKA POPRZEZ ZABAWĘ

– Opra­co­wu­jąc for­mu­łę pro­gra­mu za­dba­li­śmy nie tyl­ko o wy­so­ki po­ziom me­ry­to­rycz­ny wszyst­kich ma­te­ria­łów, któ­re od­da­je­my w rę­ce na­uczy­cie­li, ale tak­że o for­mę atrak­cyj­ną dla gim­na­zja­li­stów. Dzię­ki te­mu uczest­ni­cy zdo­bę­dą nie tyl­ko przy­dat­ną wie­dzę do­ty­czą­cą pra­wi­dło­we­go od­ży­wia­nia i ro­li pro­duk­tów zbo­żo­wych w co­dzien­nej die­cie, ale bę­dą mie­li oka­zję do wspól­nej za­ba­wy, in­te­gra­cji i po­zna­wa­nia taj­ni­ków sztu­ki ku­li­nar­nej – wy­ja­śnia Do­ro­ta Lisz­ka, Ma­na­ger ds. Ko­mu­ni­ka­cji Kor­po­ra­cyj­nej fir­my Lu­bel­la.

Bio­rąc udział w pro­gra­mie na­uczy­ciel otrzy­mu­je bez­płat­ny pa­kiet ma­te­ria­łów edu­ka­cyj­nych opra­co­wa­nych przy współ­pra­cy z eks­per­ta­mi ży­wie­nio­wy­mi. W skład kom­ple­tu, któ­ry po za­re­je­stro­wa­niu na­uczy­cie­le bę­dą mo­gli po­brać z lin­ka za­miesz­czo­ne­go w ma­ilu po­twier­dza­ją­cym udział w pro­gra­mie, wcho­dzą: kom­plek­so­we sce­na­riu­sze za­jęć, ma­te­riał mul­ti­me­dial­ny, kar­ty pra­cy dla uczniów oraz ma­te­riały po­moc­ni­cze. Te­go­rocz­na edy­cja to no­wa, atrak­cyj­na for­mu­ła za­jęć do­sto­so­wa­na do po­trzeb i pre­fe­ren­cji gim­na­zja­li­stów i na­uczy­cie­li. Ucz­nio­wie po­zna­ją za­sa­dy pra­wi­dło­we­go ży­wie­nia, zmie­rzą się z grą szkol­ną i zin­te­gru­ją pod­czas wspól­ne­go od­kry­wa­nia taj­ni­ków sztu­ki ku­li­nar­nej w prak­ty­ce. Po re­ali­za­cji za­jęć szko­ła otrzy­ma Cer­ty­fi­kat po­twier­dza­ją­cy udział Pro­gra­mie oraz za­an­ga­żo­wa­nie szko­ły w edu­ka­cję na te­mat za­sad pra­wi­dło­we­go ży­wie­nia.

KONKURS KULINARNY Z UNIKALNYMI NAGRODAMI

Uczest­nic­two w pro­gra­mie „Lu­bel­la in­spi­ru­je i edu­ku­je” jest tak­że prze­pust­ką do kon­kur­su „Uwiel­biam go­to­wać z Lu­bel­lą”. Gim­na­zja­li­ści, któ­rzy we­zmą udział w pro­jek­cie, bę­dą mo­gli pod­jąć się ku­li­nar­nej ry­wa­li­za­cji o wy­jąt­ko­we na­gro­dy.

Wy­star­czy, że przy­go­tu­ją au­tor­skie da­nie na ba­zie pro­duk­tu zbo­żo­we­go oraz zgod­ne z za­sa­da­mi pra­wi­dło­we­go ży­wie­nia. Prze­pis zi­lu­stro­wa­ny dwo­ma zdję­cia­mi – jed­nym przed­sta­wia­ją­cym po­tra­wę, a dru­gim obra­zu­ją­cym ra­dość ze wspól­ne­go go­to­wa­nia – na­le­ży prze­słać za po­mo­cą for­mu­la­rza kon­kur­so­we­go na stro­nie www.lu­bel­la.edu.pl (za­kład­ka „Zgłoś się do kon­kur­su”) do 5 grud­nia. Udział w kon­kur­sie to wspa­nia­ła oka­zja do spraw­dze­nia no­wo na­by­tej wie­dzy w prak­ty­ce, a tak­że wspa­nia­ła przy­go­da dla ca­łej kla­sy.

Na­gro­da­mi w kon­kur­sie są uni­kal­ne warsz­ta­ty, pro­wa­dzo­ne przez po­pu­lar­ne­go sze­fa kuch­ni i fo­to­gra­fa spe­cja­li­zu­ją­ce­go się w te­ma­ty­ce ku­li­nar­nej. Każ­da ze zwy­cię­skich klas otrzy­ma tak­że bon fi­nan­so­wy o war­to­ści 1500 zł. Zwy­cięz­cy wraz z na­uczy­cie­la­mi sa­mi zde­cy­du­ją, na co prze­zna­czą te środ­ki. Or­ga­ni­za­to­rzy przy­go­to­wa­li też upo­min­ki dla pe­da­go­gów. 

 

Wię­cej in­for­ma­cji:

Biu­ro pra­so­we pro­gra­mu „Lu­bel­la in­spi­ru­je i edu­ku­je”:

Mar­ta Beł­za

e-ma­il: m.bel­za­@sy­ner­ti­me.pl

tel.  668 132 421

Lu­bel­la:

Do­ro­ta Lisz­ka

Ma­na­ger ds. Ko­mu­ni­ka­cji Kor­po­ra­cyj­nej

e-ma­il: d.lisz­ka­@ma­spex.com

tel.: 33 870 82 04


Zaloguj się

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.

Zaloguj się Rejestracja

Losowe artykuły

Przewiń do góry
Na tej stronie wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies), dzięki którym nasz serwis dostosowuje się do indywidualnych potrzeb użytkowników. Cookies nie są niebezpieczne, ale w każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji na ten temat w polityce prywatności.